Voor zelfstandige ondernemers (ZZP’ers) biedt operational lease een aantrekkelijke optie om een zakelijke auto te rijden zonder de zorgen van eigendom. Maar wat veel ZZP’ers zich niet realiseren, is dat de kosten van een operational lease ook aftrekbaar zijn voor de belasting. Dit kan zorgen voor aanzienlijke belastingvoordelen en is daarom een belangrijke overweging bij het kiezen van een leasevorm.
Wat is Operational Lease?
Bij een operational lease huurt de ZZP’er een auto van een leasemaatschappij voor een vast maandbedrag. Dit bedrag is inclusief verzekering, onderhoud, belasting en vaak ook vervangend vervoer. Het voordeel van deze leasevorm is dat de ondernemer zich geen zorgen hoeft te maken over de afschrijving van de auto of onverwachte kosten. Bovendien wordt de auto aan het einde van de leaseperiode gewoon teruggegeven.
Aftrekken van Leasekosten
De kosten die je maakt voor een operational lease kunnen in veel gevallen volledig aftrekbaar zijn van je winst. Dit betekent dat je minder belasting betaalt, aangezien de kosten worden verrekend met je inkomen. De belangrijkste voorwaarden voor aftrekken zijn dat de auto voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Hoe groter het zakelijke gebruik, hoe meer je kunt aftrekken.
Wat is Aftrekbaar?
De leasekosten bestaan uit de maandlasten van de auto, inclusief rente, onderhoudskosten, verzekering, wegenbelasting en afschrijving. Als je de auto voor je bedrijf gebruikt, mag je al deze kosten aftrekken van je winst. Dit verlaagt je belastbare inkomen en kan dus zorgen voor een lagere belastingdruk.
Let op: Bijtelling
Als je de auto ook privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Dit houdt in dat een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je inkomen wordt opgeteld. Dit kan de belastingvoordelen verminderen, maar bij goed zakelijk gebruik blijft operational lease financieel aantrekkelijk.
Met de juiste belastingplanning kan operational lease voor ZZP’ers een slimme en voordelige keuze zijn