Operational lease, wat is het?

16 juli 2019 om 13:43

Er bestaan verschillende vormen van leasen waarvan operational lease er een is. Het is zeker verstandig je goed te laten voorlichten alvorens een keuze te maken. De rechten en plichten van de kredietverstrekker en -nemer zijn namelijk nogal verschillend. In het kort is operational lease een vorm van lease waarbij de kredietverschaffer of leasemaatschappij een deel van de economische eigendom zelf behoudt en hij zelf in staat voor het onderhoud van de auto (als voorbeeld). Dit betekent dat een zeker risico zoals bij financial lease vermeden wordt, hier is immers de kredietnemer verantwoordelijk voor het onderhoud van het te leasen object.

Waarom kiezen voor operational lease

Bij het aangaan van deze leasevorm weet je precies bij aanvang wat je maandelijks moet betalen. Dat is een groot voordeel want dan kun je daar je budget en andere uitgaven op aanpassen. Ben je ondernemer dat is deze vorm zeker het overwegen waard. Verder blijft de leasemaatschappij economisch en juridisch eigenaar van de lease-auto. Verder staat de auto niet op jouw balans. Na het einde van het contract zijn er verschillende opties mogelijk. Ten eerste: je levert de auto in. Verder kun je aangeven de auto over te nemen of je besluit dat je verder gaat met de lease. 

Fiscaal voordeel of toch niet

Financial lease biedt je fiscale voordelen, dit komt omdat je economisch eigenaar bent van de auto gedurende de duur van het leasecontract. Tot de andere voordelen van deze leasevorm behoren ook recht op investeringsaftrek, recht op terugvordering van btw over de aankoopprijs en geen kilometerbeperking. Dit is heel anders bij operational lease, immers hier is de leasemaatschappij eigenaar van de auto en kom je helaas niet in aanmerking voor fiscale aftrek en andere voordelen. Laat je dus als ondernemer vooraf goed voorlichten.

Terug naar overzicht

Meer informatie over

 • Operational Lease

  Deze leasevorm is de meest gekozen leasevorm in Nederland. Bij operational lease wordt de lease auto gefinancierd door de leasemaatschappij waardoor het risico voor rekening is van de leasemaatschappi...

  Lees meer over Operational Lease >
 • Financial Lease

  Een efficiënte manier van leasen voor de calculerende ondernemer. Financial lease is uitermate geschikt voor de startende en/of ervaren ondernemers die maximaal willen profiteren van de vele fiscale v...

  Lees meer over Financial Lease >

Nieuws

Waarom Auto leasen bij Operationalleaseautozakelijk?
 • Scherp geprijsd
 • Servicegericht
 • Transparant
 • Alle merken & modellen
 • Maatwerk
 • Volledig onafhankelijk